isum_logo
peopels


Zvršene radionice forum teatra

Već nekoliko godina imamo odličnu i često vrlo uzbudljivu suradnju s OŠ Gornje Vrapče. Možemo reći da smo ispratili cijelu jednu generaciju učenika ove škole koji rado sudjeluju u svim aktivnostima koje za njih pripremimo.

Dana 23.11.2021. u osnovnoj školi Gornje Vrapče održana je posljednja u ovogodišnjem ciklusu od 4 radionica forum teatra, koje se provodilo u sklopu projekta „Odgovorno u bolje sutra vol. 4“, financiranog od strane Grada Zagreba. Učenici su bili ti koji su inzistirali da i u njihovom razredu provedemo radionice ovog tipa zbog specifične dinamike u razredu koju su željeli proraditi. Tehnika Forum teatra odlična je upravo za takve situacije. Mogu se obrađivati različite teme, ali je bitno da su one relevantne za zajednicu. U ovom našem slučaju, odnos mladića i djevojaka u jednom osmom razredu.

Tehnika se koristi kako bi se upozorilo na postojanje nekog problema, kako bi se ponudila neka konkretna rješenja, kako bi djelovali na svijest o mogućnosti promjene ili se stavili u „tuđe cipele“. Sve je to moguće ispitati i isprobati direktno u sigurnom okruženju. Bit je da postoji protagonist ili žrtva koja se nije uspjela izboriti za sebe jer joj napravljena nepravda te tlačitelj ili antagonist koji tu nepravdu čini. Kroz niz intervencija publika (ostatak razreda) postavlja pitanja likovima, daje savjete kako da promijene svoje ponašanje ili ulaze u scenu i preuzimaju ulogu nekog od likova.

Naravno da u početku svake radionice postoji određena doza srama i nelagode među učenicima, ali kako je krenulo glumljenje i kad su se ostali u razredu uključili kako bi razriješili problem, došlo je do zanimljivih raspleta i uvida u njihove međusobne odnose. Zajedničkim rad i uvježbavanje forum-priče s profesoricom hrvatskog jezika Anitom Silić Puklin i djelatnicima ISUM-a, kroz ove radionice osnovnoškolci su bili upoznati s novim metodama rješavanja sukoba. Na kreativan način rješavali su postavljene probleme te kroz osobno iskustvo u kontroliranom okruženju postavljane problematične situacije naučili o posljedicama nasilja.

Ne treba očekivati da će se sve odmah razriješiti i da će odmah doći do značajnih promjena u stavovima, ali je važno dopustiti učenicima da „prožive“ određene situacije koje dovode do njihova promišljanja i, uz malu pomoć, do njima značajnih zaključaka.

Za ovu godinu je forum teatar završio. S veseljem očekujemo sljedeću godinu, nove izazove i forum teatre koji dolaze.