isum_logo
peopels


Klub za zapošljavanje vol. 2

Projekt Klub za zapošljavanje vol. 2 pružat će mladim nezaposlenim osobama korisnicima mogućnost pohađanja radionica koje će biti osmišljene prema uzoru na uspješne radionice Črnkas – Poslovnog kluba Črnomerec i Kluba za zapošljavanje Zagreb iz 2016. godine, s time da će se broj, sadržaj samih radionica jednako kao i metode rada još bolje prilagoditi s obzirom na potrebe ciljane skupine.

Radionice su osmišljene s ciljem edukacije mladih u svim bitnim kompetencijama koje mlada nezaposlena osoba treba posjedovati kod traženja posla.

Životopis i motivacijsko pismo

Pisanje životopisa i motivacijskog pisma je prvi modul u sklopu ovog projekta jer ne postoji ni jedan poslodavac koji ne zahtjeva da se na natječaj pošalje životopis i motivacijsko pismo. U sklopu ovog modula polaznici prvo izrađuju vlastitu SWOT analizu – alat za osobni razvoj kojim procjenjuju sebe putem svojih snaga i slabosti te svoju okolinu putem raspisivanja prilika i prijetnji. Zatim uče što je to životopis, koji su osnovni podaci u životopisu te kako ih pravilno napisati. Dobivaju savjete o izradi Europass formata životopisa, kreativnog/personaliziranog te video životopisa. Nakon toga uče što je to motivacijsko pismo, koja je pravilna forma pisanja motivacijskog pisma te dobivaju savjete kako ga prilagoditi svakom oglasu za posao kako bi motivacijsko pismo bilo originalno napisano.

Tržište rada

Korisnicma će biti pužene informacije o osnovnim činjenicama o tržištu rada koje će moći primijeniti kod traženja posla na našem tržištu rada te što trebaju poboljšati kako bi bili konkurentniji na istom. Kroz razgovor s voditeljem radionica korisnici će moći raspravljati o njihovim strahovima i sumnjama vezanima uz tržište rada. U sklopu ovog modula polaznici dobivaju osnovna teorijska znanja o tržištu rada i svim pojmovima vezanima uz tržište rada (zaposleni, nezaposleni, HZZ, radno aktivno stanovništvo...). Također prolaze proces prijave na HZZ, obrađuju temu mjera aktivnih politika zapošljavanja za mlade te raspravljaju o promjenama na tržištu rada.

Nakon što su korisniku pružene sve relevantne informacije o tržištu rada potrebno mu je i dati uvid u način na koji se on sam može uključiti na tržište rada kroz traženje posla. Postupak traženja može biti vrlo dug i težak te mnoge ljude može dovesti do očaja. Važno je kroz ovaj projekt pripremiti korisnike na taj moguće težak i dugotrajan put. U prvom dijelu modula polaznici se bave analizom oglasa i radnog mjesta za koje bi se htjeli prijaviti. Zatim obrađuju teme gdje i kako tražiti posao te gdje se nalaze poslovi koji se ne oglašavaju. Obrađuje se tema networkinga, volontiranja, sudjelovanja na raznim projektima i društvene mreže s naglaskom na LinkedIn.

Izrada video životopisa

Ovaj modul pružat će mogućnost izrade video životopisa. Za neke vrste poslova polodavci traže kreativnije predstavljanje od samog pisanog životopisa i motivacijskog pisma. Korisnicima koji bi se željeli prezentirati poslodavcu na malo drugačiji i kreativniji način od standardnog, biti će omogućena izrada video životopisa uz pomoć mentora.